Davanje otkaza od strane radnika

Davanje otkaza od strane radnika

Koji je najbolji način za davanje otkaza od strane radnika?

Svatko od nas u jednom trenutku želi promijeniti svoj posso te preći na nešto bolje odnosno raditi ono kaj vas najviše veseli. Kako biste mogli postići vaš cilj, naprije morate dati otkaz na vašem trenutačnom radnom mjestu. Davanje otkaza od strane radnika nije nimalo laki posao, te često on zna predstavljati mnogima jedan veliki izazov. No, ne mora se to činiti tako teškim kako što to liči na prvu, jer u ovome članku ćemo vam prikazati kako moćete vrlo jednostavno i bez puno problema dati otkaz na najbolji mogući način. Davanje otkaza od strane radnika se mora napraviti na ugodan i kulturan način. Ne bi bilo baš zgodno da nakon dugo godina radnog staža napustite vaše radno mjesto na loš način, jer je puno bolje da vas šef zapamti u dobrom sjećanju kao dobrog i poštenog radnika. U nastavku ovoga teksta ćemo vam dati dobar uvid u tome kako možete i vi dati otkaz na najbolji mogući način!

Vaša prava prilikom davanje otkaza od strane radnika!

Kod davanje otkaza od strane radnika, veoma je bitno da prilikom toga znate sva svoja prava koja imate. Kao prvo, ukoliko redovito otkazujete ugovor o radu, morate znati da u tom slučaju morate svoj otkaz dostaviti poslodavu u pisanom, a ne u usmenom obliku, kako bi on mogao biti valjan. Nakon što ste objavili svoj otkaz, dužni ste kao radnik odraditi otkazni rok koji se izračunava prema tome koliko ste dugo radili na svome radnom mjestu. Ukoliko ste na primjer radili 10 godina u firmi, vaš otkazni rok iznosi otprilike 2 mjeseca i 2 tjedna. No ukoliko dajete otkaz zbog nekog speficičnog razloga, tada se rok smanjuje na tek mjesec dana. Ujedno, tokom otkaznog roka možete izostati s posla 4 sata tjedno. Ukoliko dajte izvanredni otkaz, tada se primjenjuju sva pravila i prava, osim vezano uz otkazni rok kojeg u ovome slučaju nema. Davanje otkaza od strane radnika sa sobom nosi i određena prava kod radnika, te su ona navedena u vašemu ugovoru o radu.

Savjeti za davanje otkaza od strane radnika!

Za davanje otkaza od strane radnika, bitno je da to napravite najbolji mogući način, te da ujedno se dobro pripremite za to prije nego što donesete ovu iznimno veliku odluku! U ovome dijelu ćemo vam donijeti neke korisne savjete kako bi davanje otkaza od strane radnika prošlo što bolje! Ukoliko ste se odlučili dati otkaz na vašemn trenutnom radnom mjestu, bilo bi najbolje da već imate osigurano novo radno mjesto. Prije nego što idete u pregovore s vašim novim poslodavcem, najprije dogovorite sa svojim sadašnjim poslodavcem datum kada mislite napustiti posao, te ćete tako mogu dogovoriti datum kada možete krenuti raditi na novome radnome mjestu. Ukoliko još možete iskoristiti godišnji na trenutačnom poslu, onda to i napravite! Nemojte da vam isklizne ova prilika, jer na novom poslu nećete još dugo moći otići na godišnji odmor. Osim što morate obznatiti vašem sadašnjem poslodavcu o otkazu, ujedno recite i svojim kolegama te ih pripremite za vaš odlazak. I, kao zadnji savjet koji vam možemo dati je da vaš ured ostavite za sobom čistim i urednim, te sve što morate vratiti vašem poslodavcu, vratite u zadanom roku.

Tagovi: