Kada vaš dug zakonski odlazi u zastaru

Zatražite kreditKoji iznos trebate?

50 € 25000 €

Koji rok plaćanja želite?

15 Dana 18 Mjeseci
Planirano vrijeme isplate : Danas u 12:29
Ukupan iznos za vraćanje:

Nove korisnike ne tražimo platnu listu za iznose do 400 € na maksimalan rok do 30 dana!
Prednosti za stare (postojeće korisnike): nije potrebna verifikacija osobnih dokumenata, mogućnost odobrenja bez platne liste


PRIMJER KREDITA: Uz zatraženi iznos 1.000,00 EUR na period od 150 dana, ukupan iznos sa svim pripadajućim troškovima iznosi 1.021,20 EUR, uz EKS 8,90%, iznos Premije 21,20 EUR te iznos mjesečne rate 204,24 EUR (5 rata).Minimalni period otplate kredita: 90 dana. Maksimalni period otplate kredita: 540 dana. Najveća EKS (Efektivna kamatna stopa): 9,50%.
Procijenjeno vrijeme isplate je indikativno i ovisi o različitim faktorima, npr. imate li račun u istoj banci kao i vaš zajmodavac, da li ste odmah poslali svu potrebnu dokumentaciju i sl.

Kada vaš dug zakonski odlazi u zastaru

Što je zastara

Zastara se dogodi u slučaju kada neki račun ne platimo, nekada to učinimo namjerno, a nekada se to dogodi i slučajno. Kada prođe jedan određeni vremenski period, taj isti račun vam više nitko ne može naplatiti, i to se onda naziva zastara. Prema Zakonu o obveznim odnosima, dugovi ili tražbine zastarijevaju za 5 godina, to je opći rok zastare, ukoliko zakonom nije određen neki drugi rok zastare, to se pak nazivaju posebni rokovi zastare. Za neke druge tražbine koje su taksativno potpisane Zakonom o obveznim odnosima, za njih je propisan posebni jednogodišnji rok zastare. Određeni dugovi koji već za jednu godinu odlaze u zastaru su tražbine naknade za isporuku električne energije, isporuku toplinske energije, plin, voda, za dimnjačarske usluge, za održavanje čistoće te usluga koja je obavljena za potrebe kućanstva. Također u zastaru nakon godinu odlaze i tražbine za radiotelevizijske postaje i radio postaje za korištenje televeizsijko prijamnika i radio prijamnika.

Kada zastara duga nastupa

Nakon godinu dana zastare započinju i za tražbine pošte, telefona i telegrafa za uporabu poštanskih pretinaca, telefona te neke druge tražbine koje se naplaćuju u kraćim rokovima ili u tromjesečnim rokovima. Isto tako zastare nastupaju i za tražbine pretplata za neke povremene tiskovine, koje se računaju od isteka vremena kada je tiskovina bila naručena. Zastara nastupa prvog dana poslije onoga dana kada je vjerovnik imao pravo da zahtjeva za ispunjavanje obveza odnosno od prvog dana kada je došlo do dospijeća tražbine. Primjerice, ako račun za isporuku plina je dospjelo 10. siječnja 2022. godine, tada će zastara započeti teći od 11. siječnja 2022. godine. Ona nastupa kada protekne zakonom jedno određeno vrijeme u kojem vjerovnik je mogao zahtijevati ispunjenje tih obveza, odnosno kada je isteknulo zadnji dan od tog vremenskog perioda. Također, zakonom je propisan posebni rok zastare za neke povremene tražbine. Stoga se te tražbine povremenih davanja koje dospiju na godišnjoj bazi ili u kraćem razdoblju, bilo da se to radilo o sporednim povremenim tražbinama ili o takvim povremenim tražbinima u kojima se iscrpljuje samo pravo, tada one zastaruju za 3 godine od dana dospijeća svakog pojedinog davanja.

Kako se može izbjeći dug i zastara

Za tražbine zajedničke pričuve se primjenjuje trogodišnji rok zastare koji je propisan za zastaru povremenih tražbina. Prema Zakonu o obveznim odnosima, zastara se prekida u slučaju podnošenja tužbe, podnošenja prijedloga za ovrhu javnog bilježnika i svakom drugome vjerovnikovom radnom poduzetom protiv dužnika pred sudom ili nekim drugim nadležnim tijelom zbog osiguranja, utvrđivanja i ostvarenja tražbine. Zastara se prekida i ako je dužnik priznao dub, bilo s izravnim priznanjem vjerovniku, ili bilo na posredan način na način da je dao otplatu, platio kamate ili dao osiguranje. Tražbina zastarijeva nakon 10 godina ako je utvrđena pravomoćna sudska odluka, odluka drugog nadležnog tijela javne vlasti ili nakon nagodbe pred sudom ili nekim drugim nadležnim tijelom. Kako biste mogli ubuduće izbjeći ovakve situacije, najbolje vam je svaki dug riješiti na način da dođete do novca, a nenamjenski krediti su vam odličan način kako da riješite se svih mogućih dugova. Nenamjenski krediti su vam odlični za sve vaše probleme, te se ovi krediti mogu lako dobiti i online kod kreditne kuće.

Tagovi: