Kako pomoći svojim roditeljima da odu u mirovinu

Zatražite kreditKoji iznos trebate?

50 € 25000 €

Koji rok plaćanja želite?

15 Dana 18 Mjeseci
Planirano vrijeme isplate : Sutra 17.04.2024 u 08:30
Ukupan iznos za vraćanje:

Nove korisnike ne tražimo platnu listu za iznose do 400 € na maksimalan rok do 30 dana!
Prednosti za stare (postojeće korisnike): nije potrebna verifikacija osobnih dokumenata, mogućnost odobrenja bez platne liste


PRIMJER KREDITA: Uz zatraženi iznos 1.000,00 EUR na period od 150 dana, ukupan iznos sa svim pripadajućim troškovima iznosi 1.021,20 EUR, uz EKS 8,90%, iznos Premije 21,20 EUR te iznos mjesečne rate 204,24 EUR (5 rata).Minimalni period otplate kredita: 90 dana. Maksimalni period otplate kredita: 540 dana. Najveća EKS (Efektivna kamatna stopa): 9,50%.
Procijenjeno vrijeme isplate je indikativno i ovisi o različitim faktorima, npr. imate li račun u istoj banci kao i vaš zajmodavac, da li ste odmah poslali svu potrebnu dokumentaciju i sl.

Kako pomoći svojim roditeljima da odu u mirovinu

Koje vrsta mirovina postoje?

Mirovina je jedna vrsta mjesečne novčane naknade koja je stečena na temelju osiguranja za slučaj starost, invalidnosti ili po zasluzi. Stjecanje prava na umirovljenje je utvrđeno zakonom. Mirovinu se može isplaćivati i posthumno ukoliko je nasljednik ili neka druga materijalno ovisna osoba od pokojnog osiguranika koja se ne može samostalno brinuti o sebi i sebe uzdržavati. Mirovina može biti starosna, prijevremena starosna, obiteljska, invalidska ili povlaštena. Sustav mirovinskog osiguranja kod nas se zasniva na tri stupa osiguranja, gdje su prva dva obvezna dok je treći stup dobrovoljan. Prva dva stupa su obvezna stupa mirovinskog osiguranja, te se doprinos mirovinskom osiguranju izdvaja iz vaše plaće, što iznosi 15 posto. Za ovo je zadužen vaš poslodavac koji mora iz vaše bruto plaće izdvojiti za mirovinu. Treći stup mirovinskog osiguranja je dobrovolja, te s ulaganjem u ovaj stup možete ostvariti državne poticaje, a dobrovoljno osiguranje se može ugovoriti u banci ili direktno preko fonda.

Kako se može ostvariti mirovina?

Mirovina se dijeli u više skupina ovisno o tome koje uvjete morate ispunjavati. Mirovina može biti starosna, prijevremena starosna, invalidska i obiteljska. Za starosnu mirovinu mora osiguranik imati navršenih 65 godina života i imati najmanje 15 godina radnog odnosno mirovinskog staža. Za prijevremenu starosnu mirovinu mora osiguranika imati navršenih 60 godina života i imati 35 radnog odnosno mirovinskog staža. Uvjeti koje trebate ispuniti kako biste ostvarili pravo za invalidsku mirovinu je da mora postojati djelomični ili kompletni gubitak radne sposobnosti kod osiguranika i da mu mirovinski staž pokriva minimalno jednu trećinu radnoga vijeka. Obiteljsku mirovinu mogu stječi članovi umrlog osiguranika ukoliko je osiguranik navršio najmanje 5 godina radnog staža ili minimalno 10 godina mirovinskog staža, da je ispunio uvjete dužine mirovinskog osiguranja kako bi steknuo pravo na invalidsku mirovinu, da je bio korisnik starosne, prijevremene ili invalidske mirovine ili da je bio korisnik prava za profesionalnu rehabilitaciju. Ukoliko je došlo do smrti osigurane osobe zbog ozljede na radu ili zbog profesionalne bolesti, onda članovi obitelji osiguranika bez obzira na duljinu mirovinskog staža osigurane osobe. Bez obzira kojoj skupini osiguranika pripadate, svaki osiguranik ima pravo na hitri krediti koji su dostupni i za sve skupine umirovljenika. Hitri krediti se mogu ugovoriti preko online banke, te za manje od 15 minuta ćete dobiti isplatu novca na svoj račun.

Mirovina i kako poslati zahtjev?

Kako bi vaši roditelji mogli otići u mirovinu, prvo je potrebno podnijeti zahtjev za mirovinu. Zahtjev za priznanja prava za starosnu ili za prijevremenu starosnu mirovinu se mora poslati najranije mjesec dana prije nego što dođe do prestanka osiguranja. Tiskanica zahtjeva za priznanje prava za mirovinu se može pronaći na web stranici od Narodnih novina, te uz ispunjenu tiskanicu morate priložiti i svu potrebnu dokumentaciju, koja vam je navedena na tiskanici. Zahtjev se zatim podnosi nadležnom područnom uredu i ispostavama Zavoda za mirovinsko osiguranje na temelju prebivališta vaših roditelja. Ujedno, starosna, prijevremena, obiteljska i invalidska mirovina zahtjev se može podnijeti i preko njihovih e Usluga. Ukoliko vas zanima koliko bi vam iznosila mirovina, možete područnim službama i uredima Zavoda za mirovinsko osiguranje podnijeti svoj zahtjev za informativni izračun mirovine, koja se naplaćuje, ali ako podnesete zahtjev online preko njihovih e Usluga, onda je ova usluga u potpunosti besplatna, te možete brže saznati informacije.

Tagovi: