Koliko često okretati madrac

Koliko često okretati madrac

Koliko često okretati madrac može produljii životni vijek madraca

San je izrazito bitan za dobro funkcioniranje ljudskog organizma, a osim toga, smatra se da prosječna osoba provede trećinu svog života spavajući. Kvaliteta sna ovisi velikim djelom o kvaliteti i stanju madraca na kojem spavamo. Loš i nekvalitetan madrac će se brže uništiti nego što bi to bila situacija s nekim boljim madracom. Osim same kvalitete madraca, njegova dugovječnost ovisi i o drugim faktorima kao što su težina osobe ili osoba koje na njemu spavaju, količina znojenja u snu, ali i održavanje madraca. Madrac je poželjno okretati povremeno kako bi ga se malo rasteretilo što bi mu u konačnici moglo produžiti i životni vijek. Čišćenje namještaja nešto je što radimo relativno često po kući, no madrace često zaboravimo kao dio namještaja pa je ovo dobra prilika za podsjetiti se da bi i madrace bilo dobro povremeno očistiti jer se i u njima može skupiti poprilična količina prašine i prljavštine što može dovesti do nekih problema.

Koliko često okretati madrac i kako brinuti o njemu

Kvalitetniji madraci obično budu dugotrajniji, no nisu svi u financijskoj mogućnosti uložiti veću količinu novca u kvalitetniji madrac. Briga i održavanje madraca mogu poprilično produžiti njegovo trajanje, kako onih skupljih, tako i onih jeftinijih. Čišćenje i održavanje madraca lako se radi sa stvarima koje većina nas ima ima u svom domu, dok neke stvari iziskuju samo malo vremena i snage. Usisavanje madraca pomaže uklanjanju prašine iz njega, no isto tako miče grinje i neke druge sitne organizme koje mogu uzrokovati neke zdravstvene probleme kao što su alergije, svrbež tijela i slično. Održavanje higijene madraca naravno podrazumijeva i često mijenjanje posteljine, posebice ako u krevet ulazite s odjećom koju nosite i po vani ili s vama u krevetu spavaju ljubimci. Okretanje madraca također pomaže da se madrac očuva pa se tako preporučuje okretanje madraca najmanje 2 puta godišnje, ljeti i zimi. No, najbolje bi to ipak bilo raditi otprilike svaka 3 mjeseca.

Koliko često okretati madrac ovisi o vrsti madraca

Svaki madrac koji kupite dolazi sa svojom brošurom u kojoj stoji njegov sastav, punjenje i slično vezano uz sam materijal od kojeg je napravljen, no također sadrži i upute kako brinuti o njemu. Madraci se međusobno razlikuju pa tako neki u sebi imaju opruge dok neki drugu imaju pjenasto punjenje ili neku kombinaciju navedenog, zbog čega se njihova čvrstoća razlikuje što na kraju utječe i na održavanje higijene i koliko često okretati madrac. Čvršći madraci dulje zadržavaju svoj oblik i potrebna im je dulja količina vremena za pojavu ulegnuća tako da je njih dovoljno okretati samo dva puta godišnje, dok se mekše madrace preporučuje okretati i po četiri puta godišnje kako bi se izbjeglo pojavljivanje ulegnuća. Redovito okretanje madraca može produžiti trajanje istih te se smanjuje pojava ulegnuća jer se na taj način drugačije raspoređuje težina i opterećenje madraca. Osim okretanja madraca po vodoravnoj osi, nije loše okretati ga i okomito za najravnomjernije raspoređivanje opterećenja.

Tagovi: