Razlika između kineskog i zapadnog horoskopa

Razlika između kineskog i zapadnog horoskopa

Najvažnija razlika između kineskog i zapadnog horoskopa

Ljudi pročitaju riječ horoskop i ne razbijaju glavu time koji horoskop čitaju i po čemu je on drugačiji i zašto je to tako. Radi se o razlikama u duhovnom i materijalnom svjetonazoru i o dva posve različita filozofska i kozmološka sustava. Najvažnija razlika između kineskog i zapadnog horoskopa je što kineski horoskop za polazište izračuna uzima godinu rođenja, a zapadni horoskop svoje izračune radi na temelju datuma rođenja, a za natalni horoskop su potrebni i sat i mjesto rođenja.

Razlika je i u kalendarskim godinama rođenja, jer kineska astrološka godina uvijek počinje od 04 veljače, jer se računanje radi po sunčevom kalendaru, pa se zapadne godine rođenja ne poklapaju uvijek sa kineskim godinama rođenja. Kineska astrologija također uzima u obzir i sat rođenja da bi odredila bitne karakteristike osobe rođene u određenoj godini pod pripadajućim znakom. U kineskom horoskopu značajke sata rođenja određuju kakva ste osoba i odgovaraju podznaku u zapadnoj astrologiji.

Još nekoliko razlika između kineskog i zapadnog horoskopa

Kineski horoskop je zasnovan na yin – yang principu opreka i promjena, a toga u zapadnom horoskopu nema. Ima još nekoliko razlika između kineskog i zapadnog horoskopa, uz yin – yang principe, svih 12 horoskopskih znakova nose imena i simboliku 12 različitih životinja, a izračun uzima u obzir pet (5) elemenata, dok se zapadni horoskop služi sa četiri (4) elementa, a znakove simbolizira sedam (7) životinja, tri ljudska lika, jedna stvar i jedan ljudsko-životinjski lik.

Horoskopske životinje kineskog horoskopa su štakor, bivol, tigar, mačka, zmaj, zmija, konj, koza, majmun, pijetao pas, svinja. Zapadni horoskopski znakovi su od životinja; ovan, bik, rak, lav, škorpion, jarac, ribe, zatim ljudski likovi; blizanci, djevica, vodenjak, pa jedna stvar; vaga i konačno čovjek-životinja; strijelac i to je još jedna od razlika. Koza iz kineskog horoskopa i jarac iz zapadnog horoskopa pripadaju istoj životinjskoj vrsti, ali se astrološki i astro-psihološki u značenjima ne preklapaju, a sve ostalo je potpuno različito.

Sličnosti u tri elementa i razlika u dva elementa

Zapadna astrologija svakom horoskopskom znaku dodjeljuje po jedan element, njih ukupno četiri; zemlja, zrak, vatra, voda. Kineska astrologija također svakom horoskopskom znaku dodjeljuje po jedan element, njih ukupno pet: drvo, vatra, zemlja, metal i voda, s tim da se svakom znaku dodaje i njegov yin -yang polaritet, čega u zapadnom horoskopu nema. Sličnost u tri elementa i razlika u dva elementa; zemlja, voda i vatra su oba astrološka sustava ali nedostajući elementi ih ipak razlikuju.

Možemo se pitati zašto kineska astrologija izostavlja element zraka i zašto su uvrstili drvo ili metal, a možemo se pitati i zašto zapadnoj astrologiji drvo i metal nisu važni, a zrak jest, ali u tome je razlika između kineskog i zapadnog horoskopa. Dodjeljivanjem yin – yang polariteta se dobivaju puno precizniji astroprofili pojedinog znaka i postaje jasnije zašto svi zmajevi, pijetlovi, majmuni i tako dalje, nikako nisu i ne mogu biti isti, dok u zapadnoj astrologiji ima više generaliziranja.

Tagovi: