Simbolička značenja pogrebnog cvijeća

Simbolička značenja pogrebnog cvijeća

Cvijeće i njegov značaj u posljednjim ispraćajima pokojnika

Cvijeće ima svoju simboliku u svakoj prigodi pa tako i kod posljednjeg ispraćaja preminule osobe. U brojnim kulturama se cvijeće donosi na posljednji ispraćaj ili daje tugujućoj obitelji ovisno o kulturi. Poznato je skoro 12 tisuća godina prema arheološkim nalazištima grobova da su se cvjetovi nosili na pogrebe kao ispraćaj. Tako je i dan danas, buketi i vijenci cvijeća se donose na posljednji ispraćaj preminuloj osobi.

Trebate pripaziti na nekoliko detalja prilikom odabira pravog cvijeća. Uz dob i spol preminule osobe, trebate voditi računa o tome koliko ste vi bili bliski sa preminulom osobom. Da li se radi o vašem bližem rođaku, užem članu obitelji, prijatelju, prijateljici, kolegi ili kolegici s posla, ili dolazite na sprovod zbog tugujuće obitelji a preminulu osobu niste dobro ni poznavali.

Ukoliko se radi o preminuloj osobi koja vam je bila bliska od vas se očekuje da donesete buket ili vijenac cvijeća. No, ukoliko se radi o vašem poznaniku buket ili vijenac nije obavezan.

Pogrebno cvijeće i njegova simbolika

Pogrebno cvijeće može biti razno, no ipak postoje određene vrste koje su uobičajene u ovakvim prigodama za izradu buketa, vijenaca ili aranžmana. Karanfili, ruže, gladiole, krizanteme, orhideje, kale, ljiljani, ali i druge vrste, no ovo su glavne vrste cvijeća koje su prigodne za pogrebe i posljednji ispraćaj pokojnika.

Karanfili su cvijeće građe slični ružama i vrlo su često prisutni u pogrebnim aranžmanima. Boja karanfila ima sličnu poruku poput ruža, crveni karanfili izražavaju ljubav, divljenje kao i crvene ruže, ružičasta nosi poruku sjećanja, bok bijela boja karanfila označava nevinost, čistoću, vjernost, ali i neuzvraćenu ljubav. Tamno crvene ruže ako i tamno crveni karanfili izražavaju i tugu i ljubav istovremeno.

Sa krizantemama koje su vrlo često prisutne na pogrebima i grobljima situacija je slična, no one više nego druge vrste cvijeća simboliziraju smrt pa su često prisutne i povezane sa pogrebima. Crvene krizanteme izražavaju ljubav, bijele čistoću, nevinost i istinu, što je potrebno pokojnikovoj duši za prelazak na drugi svijet.

Duguljasto cvijeće za pogrebe

Gladiole, kale, ljiljani i orhideje su duguljasto cvijeće koje savršeno odgovara i vijencima i duguljastim buketima i aranžmanima. Gladiole su cvijeće koje bez obzira na boju nose poruke o moralu, snažnom karakteru, iskrenosti te će poruka sa ovim cvijećem na posljednjem ispraćaju biti vrlo snažna.

Ljiljani se vrlo često povezuju sa smrću, te svojim jakim mirisom prenose osjećaj mira i spokoja na pogrebima. Kada se odlučujete za boju ljiljana oni mogu biti bijeli neovisno o kojoj dobi preminule osobe se radi jer nose poruku čistoće, nevinosti i ponovnog rođenja duše koja je upravo preminula. Vrlo često ljiljani u mnogim kulturama simboliziraju vječni život.

Kale, kao i orhideje su oličenje elegancije, gracioznosti koje simboliziraju vječnu ljubav. Vijenci za sprovod se vrlo često izrađuju od kala, te od orhideja koje mogu biti ružičaste ili bijele boje. Bez obzira koje od navedenog cvijeća odaberete svakako ćete odati počast preminuloj osobi i poštovanje tugujućoj obitelji koja se našla u teškim trenucima.

Tagovi: