Što je utp kabel

Što je utp kabel

Što je utp kabel i kako radi

Naišli ste na pojma utp kabel i sad vas zanima što je utp kabel i kako radi? Ako je vaš odgovor da, onda ste na pravom mjestu jer ćete u ovom tekstu naći sve o tome što je utp kabel i kako radi. Utp kabel je vrsta kabel koja se koristi u telefonskom spajanju i „local area networks“, tj. LAN-u. Postoji pet vrsta utp kabela.

Unutar utp kabela se nalazi do četiri upletena para bakrenih žica, zatvorenih u zaštitnu plastiku. Dvije pojedinačne žice u jednom paru upletene su jedna oko druge, a zatim su i parovi upleteni. To je napravljeno radi smanjenja elektromagnetskih smetnji, od kojih svaka može pogoršati performanse mreže. Svaki signal na upletenom paru zahtijeva obje žice.

Upleteni parovi označeni su bojom kako bi se olakšalo prepoznavanje svakog para. Tipično je jedna žica u paru jednobojna, a druga je prugasta u boji svog para, npr. puna plava žica bila bi uparena s bijelo-plavom prugastom žicom, tako da se mogu lako identificirati.

Što je utp kabel i koje su kategorije

Želite znati što je utp kabel i koje su kategorije? Pročitajte ovaj tekst i saznajte što je utp kabel i koje su kategorije. Kao što je već navedeno, postoji pet kategorija utp kabela.

Tih pet kategorija utp kabela definirano je standardom TIA 568. Prva kategorija je CAT3 i danas se rijetko koristi, a kada se koristi, onda se najčešće koristi u telefonskim linijama. Podržava 10 Mbps do 100 metara. CAT4 je druga kategorija i koristi se u mrežama s token ring-om i podržava 16 Mbps do 100 metara. Treća kategorija je CAT5 i koristi se u LAN-ovima utemeljenima na Ethernetu. CAT5 sadrži dva upletena para i podržava 100 Mbps do 100 metara. Četvrta kategorija je CAT5e koja sadrži četiri upletena para te podržava 1 Gbps na 100 metara.

Zadnja kategorija je CAT6 koji se koristi u LAN-ovima koji se temelje na Ethernetu i mrežama podatkovnih centara. CAT6 sadrži četiri čvrsto upletena para. Podržava 1 Gbps do 100 metara i 10 Gbps do 50 metara.

Što je utp kabel i koja je razlika između zaštićenih i neoklopljenih upletenih kablova

Što je utp kabel i koja je razlika između zaštićenih i neoklopljenih upletenih kablova ćete saznati ako pročitate ovaj tekst. Neoklopljeni upleteni kablovi se odnose na kablove kod kojih postoji nedostatak metalnog oklopa oko bakrenih žica. Po svojoj prirodi, opleteni par pomaže smanjiti elektroničke smetnje pružajući uravnoteženi prijenos signala, čineći fizički štit nepotrebnim.

Osim toga, različite brzine uvijanja, odnosno različita količina uvijanja između različitih parova, također može koristiti za smanjenje smetnji. Budući da ove zaštite dolaze od toga kako su žice fizički postavljenje, savijanje ili previše rastezanja utp kabela može oštetiti parove i tada je vjerojatnije da će doći do smetnji. To je učinjeno kako bi se osigurala veća zaštita od elektromagnetskih smetnji i radio frekvencijskih smetnji.

Međutim, ta vrsta utp kabela je skuplja i teže ih je instalirati u usporedbi sa neoklopljenim upletenim kablovima. Raspitajte se kod prodavača utp kablova o tome što je utp kabel i koja je razlika između zaštićenih i neoklopljenih kablova, ukoliko imate još nepoznanica o tome.

Tagovi:

Da li je vpn siguran

Da li je vpn siguran

VPN (Virtual Private Network) je tehnologija koja omogućuje sigurnu i privatnu vezu između uređaja i interneta. Kada koristite VPN, vaša internet veza se šifrira i preusmjerava preko VPN poslužitelja,

Kako odabrati agenciju za digitalni marketing

Kako odabrati agenciju za digitalni marketing

Vi imate viziju o svom poslovanju, proizvodima i uslugama koje želite plasirati, ali vaš brend je digitalno slabo vidljiv i ne dopire do ciljane publike. Ma kako kreativni i poduzetni bili, ne

Kako izmjeriti ROI društvenih medija

Kako izmjeriti ROI društvenih medija

ROI ili Return of Investment se može opisati kao standardna terminologija koja se koristi u ekonomiji. Riječ je o načinu preko kojeg investitor mjeri vraćenu investiciju. ROI je kao online alat postao