Tko može biti jamac

Tko može biti jamac

Tko može biti jamac i što jamac radi

Veliki broj ljudi bori se za osiguranje kredita, a korištenje jemca popularno je rješenje. Međutim, djelovanje kao jamac za nečiji zajam dolazi s rizicima kojih morate biti svjesni. Tko može biti jamac i što jamac radi? Najjednostavnije rečeno, jamac se stavlja naprijed kao jamstvo za zajam druge osobe. Jamac je obično bliski rođak ili prijatelj zajmoprimca. Oni se obvezuju ili ‘jamče’ za pokrivanje otplate ili čak vraćanje cijelog zajma ako zajmoprimac to sam ne može učiniti.

Kao jamac morat ćete zajedno s zajmoprimcem potpisati ugovor o kreditu. Biti jamac je velikodušna stvar, ali od vitalne je važnosti biti potpuno svjestan rizika i zahtjeva.

Jamci omogućuju ljudima s lošim kreditnim rejtingom i bez imovine protiv koje mogu osigurati zajam, poput kuće, da dobiju kredit koji bi se mogao koristiti iz mnogo različitih razloga. U nekim slučajevima tko može biti jamac, oni pomažu ljudima da plaćaju važne životne događaje ili kupuju prijeko potrebne stvari, poput automobila ili kućanskih aparata. Mogli bi pomoći članovima obitelji da posude novac za studij, kućne popravke ili za osnovne popravke ili održavanje.

Tko može biti jamac i kako ga se obvezuje

Tko može biti jamac? Da biste bili jamac, morat ćete imati više od 18 godina, dobru kreditnu povijest i financijsku stabilnost. Vjerojatnije je da ćete biti prihvaćeni kao jamac ako ste vlasnik vlastitog doma (čak i ako na njemu imate hipoteku).

Gotovo svatko može biti jamac, ali najčešće je to netko tko izuzetno dobro poznaje osobu koja podiže kredit, poput roditelja, braće i sestara, kuma ili bliskog prijatelja. Različiti zajmodavci imaju različite kriterije kada je riječ o tome tko može jamčiti zajam: neki kažu da ne smijete biti financijski povezani, što obično isključuje supružnike ili partnere, dok drugi kažu da je partnerima dopušteno, ali uz dodatne provjere kako bi se osiguralo da uzimanje kredita ne bi niti jednu stranku izložio prevelikom financijskom opterećenju.

Biti jamac glavna je odgovornosti to je najbitnija stavka kod toga tko može biti jamac, ali ako imate dobru kreditnu sposobnost i / ili, u većini slučajeva, posjedujete vlastiti dom i svjesni ste rizika, možete se ponašati kao jedan od njih te ako im pripadaju brzi krediti moraju biti ispravno otplaćivani. Očito je logično biti jamac za nekoga za koga imate povjerenja da će izvršiti potrebne otplate, jer ćete pasti na to da sve zadane obveze podmirite vlastitim novcem.

Tko može biti jamac i koji su uvjeti

Zajmodavci će trebati provjeriti financijske okolnosti jamca kako bi saznali hoće li moći otplatiti zajam ako se na njih zatraži, slično kao što će provesti kreditnu provjeru kod standardnog podnositelja zahtjeva za zajam. Provjera kreditne sposobnosti otkrit će koliko je potencijalni jamac u prošlosti upravljao kreditom i koliko trenutno imaju nepodmirenog duga kako bi vidio koliko bi si mogao priuštiti da vrati ako je potrebno.

Kada razmišljate hoćete li postati jamac i tko može biti jamac, razumno je razmotriti koji vam kredit osobno može zatrebati u budućnosti, poput hipoteke, jer će zajmodavci smatrati da je zajam žiranta dio vaše financijske situacije, a možda će vam olakšati dobiti kredit za sebe.

Postoje i rizici uz tu odredbu tko može biti jamac. Ovo je možda najvažnije razmatranje za vas, kao budućeg jamca. Lako je osjetiti pritisak zajmoprimca kojem pomažete u potpisivanju ugovora o kreditu koji odgovara njihovim potrebama. Međutim, važno je osigurati da vam uvjeti dobro odgovaraju.

Odgovornost za pokriće otplate, ovo je temeljni dio jamstva. Ako niste 100 posto zadovoljni pokrivanjem dospjelih otplata, tada možda ne biste htjeli pristati biti jamac. Napokon, uvijek postoji šansa da će ih dužnik podmiriti, koliko god dobre namjere imao, a vi ćete biti zakonski obvezni podmetnuti novac koji se duguje u ovom scenariju.

Tagovi:

Banke Slovenija

Banke Slovenija

Prema Zakonu o bankama, Banke Slovenija dobivaju ovlaštenja za pružanje bankarskih usluga, međusobno priznatih usluga i dodatnih financijskih usluga. U istraživanju slovenskog internetskog bank

Trebam novac danas

Trebam novac danas

Jednog se jutra probudite tek da shvatite da vam novac treba sada, loš kredit vas proganja i hrpe računa čekaju na plaćanje. Kakav je osjećaj? Prilično razorno, zar ne? Shvatiti da vam novac tr

Može li sudužnik dići kredit

Može li sudužnik dići kredit

Sudužnici će možda moći urediti bankovni račun (koji se naziva i naplatom sredstava na bankovnom računu) koji imate zajedno s nekim drugim tko nije vaš supružnik. Vjerovnik može uzeti novac s v