Visina i dimenzije kuhinjskih elemenata

Visina i dimenzije kuhinjskih elemenata

Visina i dimenzije kuhinjskih elemenata za male kuhinje

Visina i dimenzije kuhinjskih elemenata kod malih kuhinja trebaju biti izmjerene u milimetar jer baš taj jedan milimetar može narušiti kompletnu ideju i izbor vaše kuhinje ukoliko kupujete gotove kuhinjske elemente. Kada imate mali prostor koji je predviđen za kuhinju ograničenje prostorom će vam diktirati što možete staviti od kuhinjskih elemenata.

Za male kuhinje visina i dimenzije kuhinjskih elemenata će odrediti vaš prostor, a u tom slučaju ćete trebati razmišljati da ti kuhinjski elementi imaju sve što vam je potrebno u kuhinji. Prvo osim samih elemenata najneophodniji vam je sudoper i štednjak ili ploča za štednjak. Hladnjak može biti pored kuhinje ako vam je kuhinja toliko mala da u nju ne stane i hladnjak.

Iznenadili biste se činjenicom da možete kupiti i gotove kuhinje koje možete smjestiti u svoju malu kuhinju, no uvijek možete kupiti kuhinju po mjeri koja će vas možda koštati nešto više ali bit će izrađena prema vašim željama i može sadržavati sve nužno što mala kuhinja treba.

Visina i dimenzije kuhinjskih elemenata za normalne kuhinje

Kod kuhinja normalnih veličina visina i dimenzije kuhinjskih elemenata nije ograničena prostorom nego rasporedom. Ako je recimo vaša kuhinja veća od 5 m2 imate sasvim dovoljno prostora da rasporedite kuhinjske elemente zajedno sa aparatima kao što su hladnjak, perilica suđa, štednjak sa pećnicom, napom prema dimenzijama prostora sa kojim raspolažete i koji ste namijenili da bude kuhinja.

Također trebate paziti da visina i dimenzije kuhinjskih elemenata kada odlučite o rasporedu budu prilagođeni vodovodnoj, električnoj i plinskoj instalaciji, osim ako ćete sve mijenjati i na novo prilagođavati što u većini nije slučaj.

Međutim, kako raspolažete sa dovoljno prostora, te ako instalacije prilagođavate novom kuhinjskom namještaju i aparatima koje ćete ugraditi možete se odlučiti i za izradu kuhinje po mjeri. Na taj način možete stvarno imati kuhinju iz snova koja će predstavljati prostor gdje će se obitelj okupljati i dijeliti zajedničke trenutke u pripremama jela i uživanju u obrocima. Kada imate dovoljno prostora kuhinjski otok je obično predviđen kao dodatak kuhinji i centralno mjesto za obiteljsko okupljanje.

Visina i dimenzije kuhinjskih elemenata za velike kuhinje

Kod velikih kuhinja onih od 10 m2 naviše nemojte misliti da visina i dimenzije kuhinjskih elemenata nisu bitne, bitne su itekako. Iako raspolažete velikim prostorom nastojte složiti raspored kuhinjskih elemenata tako da sve bude dostupno ruci jer se naročito kod velikih kuhinja izgubi smisao kuhinje. Kada pripremate jelo treba vam sve biti nadohvat ruke praktično kako ne bi na primjer po sol trebali ići na drugi kraj kuhinje daleko od štednjaka.

Kod velikih kuhinja doista možete se poigrati rasporedom kuhinjskih elemenata no pazeći pri tome da visina i dimenzije kuhinjskih elemenata se uklapaju u raspored i prostor. Ukoliko sami niste dovoljno vični odrediti raspored kuhinjskih elemenata potražite stručnu pomoć prilikom kupovine, pa možda čak i dizajnersku pomoć koji će vam ponuditi nekoliko opcija od kojih ćete vi odabrati savršenu kuhinju koja će odgovarati svim vašim obiteljskim potrebama.

Kada imate veliku kuhinju ako odaberete i kuhinjski otok, pripazite onda da blagovaonski stol ne bude naguran na kuhinju jer tada kuhinjski otok nema puno smisla. Blagovaona je za veća okupljanja, a kuhinjski otok je za svakodnevnu upotrebu i druženje.

Tagovi: