Zašto puca orehnjača

Zašto puca orehnjača

Saznajte zašto puca orehnjača!

Jedno od najpoznatijih domaćih kolača su orehnjače koji često krase blagdanske stolove. Ovaj kolač su često pripremale naše bake, te se receptura naslijeđavala dalje na sljedeće generacije. No, često ne ispadne kolač onako kako bi trebao te se mnogi pitaju zašto puca orehnjača nakon pečenje. Kako bi orehnjača ispala onako kako treba i bila ukusna, bitno je se precizno držati recepta koji ste dobili bilo od bake ili onog kojeg ste pronašli u kuharicii. Ukoliko je mgouće, možete pitati svoju baku ili majku kako ju ona priprema te da li ima savjet ili neki posebni trik koji koristi prilikom pripreme i pečenja kolača. Zašto puca orehnjača često se događa zbog nepridržavanja recepta od riječi do riječi ili zato što ne koristite pravilnu tehniku ili prave proizvode. U nastavku ovoga članka vam slijede korisne informacije i savjeti kako vam mogun svaki put ispasti orehnjače onako kako su vaše bake ili majke uvijek spravljale!

Zašto puca orehnjača i koji su razlozi?

Jedan od čestih razloga zašto puca orehnjača i može vam ispasti presuha je zbog toga što ne koristite ove bitne metode prilikom njezine pripreme. Najbitnije od svega je pravilno pripremiti tijesto. Prije se sve to radilo ručno, te su naše bake odnosno majke pazile da u tijesto uđe što više zraka prilikom njezinog miješanja, te su miješali oko 15 minuta i potom bi ostavili da se tijesto diže otprilike oko sat vremena. Zašto puca orehnjača može biti da niste dobro izmiješali sve sastojke te nije ušlo dovoljno zraka u tijestu, stoga se preporuča da primijenite ovu tehniku, no naravno ne morate ručno miješati jer danas imamo na raspolaganju mnoga kuhinjska pomagala poput samostojećeg miskera. Ujedno, pripazite da niste stavili previše meda jer bi vam tako mogla biti orehnjača prekremasta, a to nitko baše ne voli. Osim toga, možete filu orehnjače premazati s bjelanjcima ili u njezinu smjesu nadodati meda ili čak pekmeza.

Zašto puca orehnjača i kako to spriječiti ubuduće!

Dodatni razlog zašto puca orehnjača jen zbog toga što ne koristite ovu metodu nakon njezinog pečenja. Naime, kako biste izbegli da vam orehnjača popuca i bude presuha, bitno je da ju odmah nakon pečenja zamotate ili u čistu krpu ili ju zamotate u prozirnu foliju. Na ovaj jednostavan način moći ćezte ubuduće izbjeći da vam orehnjaća ispadne presuha ili bude propucana, te će vam biti fino mekana i bolje će doći do izražaja njezina fila. Ujedno, zašto puca orehnjača može biti zbog toga što odmah ju krenete rezati čim izađe iz pećnice, što može dovesti do odvajanja tijesta od njezine file i skroz vam može popucati. Najbolje ju je ostaviti da malo odstoji te da se skroz ohladi. Čim se ohladi, možete ju narezati te uživati u kolaču kojeg ste sami spravili! Kao savjet za kraj, kako biste dobili vrhunske rezultate, bitno je se uvijek držati recepta te ne previše eksperimentirati, jer tako će vam orehnjača uvijek ispasti savršeno kao što je to baka uvijek radila!

Tagovi: