Kako cvijeće održati svježim

Kako cvijeće održati svježim

Ima mnogo trikova kako cvijeće održati svježim

Rezano cvijeće je prekrasno, unese veselje u svaki prostor, ali na žalost kratko traje. Tu kratkotrajnost je moguće produžiti, ima mnogo trikova kako cvijeće održati svježim, a neki temeljni savjeti su odrezati lišće do iznad vode, jer će u vodi trunuti. Treba vodu cvijeću mijenjati svaki dan, stabljike podrezivati (1 – 2 cm) pod vodom da ne uđu mjehurići zraka u stabljiku i to oštrim nožem ili škarama da ne zgnječite stabljiku.

Kako cvijeće održati svježim ovisi i o vrsti cvijeća, drvenaste stabljike skraćujte kosim rezovima (povećavate površinu kroz koju cvijet uzima hranjive tvari iz vode, a cjevaste stabljike skraćujte ravnim rezom. Dodajte u vodu žlicu šećera, aspirin ili žlicu jabučnog octa za prihranu. Uvijek cvijeće stavljajte u hladnu vodu u toploj će brže ocvasti i uvenuti. Neka vaša vaza sa cvijećem bude na hladnom mjestu, daleko od propuha, radijatora (u sezoni grijanja) i štednjaka (jer uvijek nešto kuhate što stvara pare i toplinu) duže će trajati njegova svježina.

Manje poznati načini kako cvijeće održati svježim

Rezano cvijeće je zauvijek svježe samo na slikama umjetnika kojima je vječna inspiracija i malo je majstora kista koji nisu naslikali baš ni jedan cvijet. Neki manje poznati načini kako cvijeće održati svježim su zablete za potenciju (viagra) razmrvljena i rastopljena u vodi i cvijeće drži duže uspravnim i svježim, a znalci objašnjavaju da dušikov oksid iz tablete usporava starenje i propadanje cvijeća. Tko želi isprobati ovu teoriju mora žrtvovati jednu tabletu iako to nije jeftin eksperiment.

Kako cvijeće održati svježim sa aspirinom je vrlo jednostavan postupak. Aspirin možete zdrobiti u mužaru i onda istresti u vodu ili ga stavite u malu vrećicu i istucite drvenim batom za meso, sa onom drvenom stranom i potom prah istresite u vodu kojoj će aspirin sniziti PH i tako vašem cvijeću osigurati duži život i svježinu. Votka je valjda najžešći stimulans za dug život, ali ona potiče proizvodnju etilena u biljkama i sprječava bakterije i truljenje.

Cvjećarski trikovi kako cvijeće održati svježim

Ako ne znate sami neke trikove ili ste čuli za njih, ali ih se ne usudite primijeniti, svaka cvjećarna je riznica korisnih savjeta. U nekim cvjećarnama, cvjećarski trikovi kako cvijeće održati svježim se dobiju u malom paketiću uz buket, kao prihrana za vaš buket. Tajna cvjećarskih “hranjivih paketića” je poznata, unutra se nalaze šećer, izbjeljivač i limunska kiselina. Šećer hrani cvjetove, izbjeljivač dezinficira vodu od bakterija i truljenja, a limunska kiselina snižava PH vode.

Ima još trikova kako cvijeće održati svježim, četvrtina šalice gaziranog soka u vodi za cvijeće može zamijeniti cvjećarski hranjivi paketić, učinak je isti. Bakrena kovanica na dnu vaze s malo šećera ima ist efekt hranjenja i uklanjanja uzroka truljenja. Neki predlažu buket staviti u vruću vodi na hladno mjesto i pustiti da se ohladi, neki miješaju sodu bikarbonu i izbjeljivač, neki gaziranu vodu i limunov sok i još mnogo drugih, jednako neobičnih trikova, a s malo znanja iz kemije sve postaje jasno.

Tagovi: